Stoot armoede uit! Geen CO²

15 maart 13u Brussel Noord start klimaatbetoging!

Zoals jullie weten zijn mensen met een laag inkomen meestal in de eerste plaats bezig met overleven. Ze hebben vaak de mogelijkheden niet om naar een betoging te gaan.

Maar: ze willen ook gezond eten. Ze dromen van een geïsoleerde woning, lage energiekosten én milieuvriendelijk vervoer.
Mensen in armoede in het Zuiden zijn vaak de eerste slachtoffers van de klimaatveranderingen of gaan er voor op de vlucht.

We dagen klimaatbetogers uit om houten wasknijpers op hun kledij te spelden met namen van mensen die een sociaal klimaatplan steunen, maar niet op de betoging geraken.
Bij Welzijnsschakels vzw is er veel enthousiasme om de ideeën van Youth 4 climate te versterken en te verbreden. We gingen in gesprek met Kyra Gantois en Anuna De Wever en hun achterban en samen lanceren we een “allemaal-mee-uitdaging” voor een sociaal en rechtvaardig klimaatplan. Want een goed klimaatbeleid is onlosmakelijk verbonden met de strijd tegen armoede en sociale ongelijkheid.
Wij willen enkel in de reeds bestaande globale klimaatbeweging het belang van een sociaal en rechtvaardig klimaatplan mee in de verf zetten.
Zin om mee te doen? Super!
Het zou fijn zijn als jullie de wasknijper actie bekend maken bij jullie achterban, via sociale media,

  1. Bezorg ons voornamen van mensen in Welzijnsschakels die een sociaal klimaatplan steunen, maar niet op de betoging geraken via deze link. Welzijnsschakels zal aanwezig zijn op de betoging van 15 maart en jullie namen meedragen, zodat ook hier de stem van mensen met armoede-ervaring klinkt. Deel je liever niet je echte naam, dan mag je ook de naam van jouw wzs-groep doorgeven.
  2. Maak deze wasknijperactie mee bekend bij jullie achterban.
    We verzamelen, hopelijk samen met jullie, aan het station Brussel-Noord om 13u met onze (grote) wasknijpers om de stem van velen te doen klinken.
    PS: In de klimaatspijbelaars-denkgroep wordt iemand opgenomen die bij elk klimaatvoorstel een “allemaal-mee-toets” doet. De denkgroep spreekt op dit ogenblik daarvoor deskundigen aan.
    marjan.deprins@welzijnsschakels.be

Geplaatst op 7 maart 2019