Digitale geletterdheid voor iedereen


Ahin één van de ervaringsdeskundigen en aanspreekpunt in Hasselt

16/06/21 – DIGI-Welkom een extraatje via  KBS

Dankzij de projectsteun van de Koning Boudewijnstichting kan het Limburgs Platform voor mensen op de Vlucht  een stap verder zetten om mensen digitaal te versterken door aan de meest kwetsbare mensen, digitale ondersteuning thuis  aan te bieden.

De coronacrisis zorgde voor een digitale stroomversnelling. Maar wat als je geen toegang hebt tot internet? Of als je er niet goed mee overweg kan? In België lopen niet-EU-migranten, en zeker vrouwen, een groot risico op digitale uitsluiting. Met de projectoproep ‘Digi-Welcome’ wil de Koning Boudewijnstichting die groep extra ondersteunen. Het Limburgs Platform voor Mensen op de Vlucht vzw (LPV) greep dat met beide handen aan. Lees verder… Voor meer informatie kan je terecht bij LPV!


15/06 Ben jij digitaal vaardig? Wil je je kennis delen met kwetsbare mensen?

maandag 28/06 om 19u : online infosessie voor nieuwe vrijwilligers

Heb je een warm hart voor de samenleving en wil je je eigen leefwereld verruimen? Dan ben jij de persoon die we zoeken! Mensen op de vlucht willen hun leven hier zo snel mogelijk vormgeven maar toch botsen ze nog te vaak op allerlei drempels.. ook digitaal. Het LPV is daarom op zoek naar vrijwilligers die zelf graag bijleren en tegelijkertijd andere mensen wegwijs willen maken via smartphone of laptop. Wij voorzien alvast de nodige ondersteuning zodat iedereen comfortabel aan de slag kan gaan! 
Wil je graag meer weten? Schrijf je in via info@limburggastvrij.be of via 0468 35 75 38 en krijg van ons de link voor de infosessie! 

9/06/21 –  ICT-aanbod voor nieuwkomers in juli!

LIGO ( Basiseducatie Limburg) werkte een ICT-aanbod uit voor nieuwkomers.
De cursus start op  donderdag 1 juli van 9-12 uur
Deelnemers nemen deel aan de  5 samenkomsten die voorzien worden op donderdag

Bel ons voor meer info: 089 35 59 90 Basiseducatie LiMiNo Jaarbeurslaan 25 – Genk Openingsuren secretariaat: elke weekdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur vrijdagnamiddag gesloten

8/06/21 – Eerste DIGI-PUNT draait proef!


LPV slaat samen met IN-Z en Link in de Kabel vzw de handen in elkaar om op verschillende plaatsen in Limburg laagdrempelige ontmoetingspunten uit te rollen om de digitale kloof van kwetsbare nieuwkomers aan te pakken. Op deze punten wordt toegang voorzien tot het gebruik van digitale tools, samen met ondersteuning van onze vrijwilligers en brugfiguren. Dergelijke digipunten zijn op maat van de eigen lokale context en werken flankerend om niet-schoolgaande kinderen mee op te vangen. Zo zwaaiden afgelopen dinsdagmiddag de deuren open in Runkst (Hasselt) voor een belangrijk eerste testmoment van het digipunt in de lokalen van Vriendschap vzw. Twee moeders met kleine kinderen op de arm vonden er hun weg naar een hartelijke ontvangst door de aanwezige brugfiguur. Wanneer het nodig was kon zij ook naar het Arabisch tolken. Eens de kinderen op hun gemak konden spelen, kregen de moeders eenvoudige digitale ondersteuning van onze vrijwilliger.  Digi Welkom in Runkst zal verder nog iedere dinsdagnamiddag van juni geopend blijven voor iedereen met wat nood aan digitale vorming en ondersteuning. Vanaf september kan je er 3X per  week terecht!

Meer informatie .contacteer Arne Aerts – medewerker Limburgs Platform voor mensen op de Vlucht  0468/35 75 38


Digi-project LPV: digitale geletterdheid bij kwetsbare nieuwkomers in Limburg

Digitalisering van de meest kwetsbaren verdient nu in tijden van corona nog meer onze aandacht. Met de steun van het Vlaams Ministerie van Welzijn kunnen we als LPV een eigen digi-project uitrollen waarbij we inzetten op een sterkere digitale participatie van de meest kwetsbare mensen op de vlucht in Limburg.

Ben jij digitaal vaardig? Wil je je kennis delen met kwetsbare mensen?

maandag 31/05 om 19u : online infosessie voor nieuwe vrijwilligers

Heb je een warm hart voor de samenleving en wil je je eigen leefwereld verruimen? Dan ben jij de persoon die we zoeken! Mensen op de vlucht willen hun leven hier zo snel mogelijk vormgeven maar toch botsen ze nog te vaak op allerlei drempels.. ook digitaal. Het LPV is daarom op zoek naar vrijwilligers die zelf graag bijleren en tegelijkertijd andere mensen wegwijs willen maken via smartphone of laptop. Wij voorzien alvast de nodige ondersteuning zodat iedereen comfortabel aan de slag kan gaan! 
Wil je graag meer weten? Schrijf je in via info@limburggastvrij.be of via 0468 35 75 38 en krijg van ons de link voor de infosessie! 

2/04/2021 Het LPV en Basiseducatie Limino en – Limburg Zuid organiseren cursussen computer en smartphone voor nieuwkomers of laaggeletterden!

Om de meest kwetsbare mensen op de vlucht te versterken in hun digitale participatie willen we hen opsporen via goede samenwerkingen met al onze partners en hen toe te leiden naar cursussen op maat bij de centra voor Basiseducatie. Zij beschikken over jarenlange ervaring met expertise voor deze kwetsbare doelgroep.

Inschrijven kan vanaf 19/4 voor een eerste gesprek! – Deelnemers worden uitgenodigd voor een eerste gesprek om de huidige digitale kennis en de leerdoelen te formuleren en wordt een cursus op maat aangereikt.

Via deze link vind je de informatie voor Basiseducatie LIMiNO en basiseducatie Limburg Zuid.

Gezocht: Digi-vrijwilligers!

Ben jij iemand met een warm hart voor de samenleving?
Vind je het leuk om zelf bij te leren en andere mensen wegwijs te maken, online en offline in hun nieuwe buurt/gemeente?
Heb je ervaring of ben je nieuwsgierig naar het werken met digitale tools en maak je anderen graag wegwijs hierin?
Antwoord je volmondig JA op deze vragen? Dan ben jij de geschikte kandidaat!

Gezocht: ervaringsdeskundigen!

Mensen op de vlucht willen hun leven hier zo snel mogelijk vormgeven en zoeken naar kansen voor een nieuwe toekomst. Toch botsen ze nog te vaak op allerlei drempels, o.a. voor een goede digitale participatie. Het LPV is daarom op zoek naar vrijwilligers die mensen op de vlucht digitaal willen versterken. Wij voorzien bij aanvang een vorming zodat je comfortabel aan de slag kan, thuis of in één van onze digipunten. Ervaringsdeskundigen en/of kennis van Engels/Arabisch/Dari/Farsi zijn altijd een extra troef

Heb je interesse? Schrijf je in via info@limburggastvrij.be of 0468 35 75 38. Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek!

Digipunten in Limburg

In samenwerking met IN-Z vzw en Link in de Kabel voorzien we op verschillende locaties in Limburg (voorlopig: Genk – Diepenbeek – Hasselt – Sint-Truiden – Tongeren) digipunten met toegang tot digi-materiaal. In deze digipunten zullen eveneens begeleiders/digi-vrijwilligers aanwezig zijn om de doelgroep – vluchtelingen en andere kwetsbare groepen – te ondersteunen en te versterken in hun digitale participatie en integratie. Deze digipunten zijn in ontwikkeling. Zodra ze operationeel zijn wordt de informatie toegevoegd!


Heb je vragen ?


Twijfel dan niet om onze projectcoördinator Arne Aerts te contacteren via 0468/35 75 38 of info@limburggastvrij.b

Arne Aerts is sinds 20 januari gestart als een enthousiaste medewerker van het Limburgs Platform voor mensen op de Vlucht (LPV). Met buitenlandse ervaringen op vlak van migratie, peacebuilding en het bevorderen van sociale inclusie – in o.a. Frankrijk, Roemenië en Senegal – is hij ervan overtuigd dat een gezonde samenleving nood heeft aan interculturele en inclusieve perspectieven, met extra aandacht voor de meest kwetsbaren.

Het komende jaar is hij als coördinator en medewerker van ons DiGi-project aan de slag. Hierbij willen we zowel vrijwilligers als mensen op de vlucht digitaal versterken in hun integratieproces.