Dewereldmorgen.be: ‘Asielzoekers gedwongen verplaatst vlak voor schoolvakantie: #mensenzijngeenconserven’

Exact een jaar geleden, in juni 2016, besliste de regering om over te gaan tot een grote sluitingsoperatie binnen het opvangnetwerk voor asielzoekers. Voor eind juni 2017 zouden 30 opvangcentra, goed voor 10.000 plaatsen, gesloten moeten worden. De reden? Om leegstaande en overbodige plaatsten te vermijden. Tot die 10.000 plaatsen behoren ook de meer dan 500 opvangplaatsen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Conservenblik

“Wij gaan door met onze actie. Theo Francken mag ons nog eens aan zijn deur verwachten”, klonk het eerder dit jaar, op 27 februari, aan het kabinet van de staatssecretaris van Asiel en Migratie in Brussel. Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Victoria Deluxe voerden daar toen samen met andere betogers actie tegen de gedwongen verplaatsing van vluchtelingen die pas aan het integreren zijn. En ze komen hun belofte na.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen klopte vandaag, 8 juni 2017, opnieuw aan bij het kabinet van Francken. En ze zijn niet met lege handen gekomen. Binnen enkele minuten is de ingang geblokkeerd door een muur van opgestapelde blikken met de boodschap: #mensenzijngeenconserven.

“Wij gaan niet akkoord”

Chantal Vandycke, de directeur van de vluchtelingenorganisatie, legt uit: “De mensen krijgen amper vijf dagen de tijd om te verhuizen naar een andere plaats, omdat de woning waarin de overheid hen opvangt, door een politieke beslissing gesloten wordt. Dat zorgt voor onnodige instabiliteit en weegt vooral zwaar op de vele kinderen en kwetsbare mensen met medische noden die wij opvangen.” Lees meer

Geplaatst op 12 juni 2017