Wie zijn wij?

5/12/2022 het isweer zover: de Internationale dag van het Vrijwilligerswerk! 

Op deze dag zet ook het LPV  onze vrijwilligers in de bloemetjes en vieren we het vrijwilligerswerk. 

Het thema van dit jaar is “Bakens van vertrouwen“.
Onze vrijwilligers zijn het licht in de duisternis, de hoop, de niet aflatende bron van energie, de bereidwillige, de actieve. Om de weg te wijzen – te begeleiden – er te zijn voor hen die dat nodig hebben, hier of in oorlogsgebied.

Zonder vrijwilligers, geen warme samenleving. Verschaalt het leven, want minder solidariteit tussen mensen, buurten, samenlevingen zorgt voor een nog grijzere wereld.

Vrijwilliger, je bent onmisbaar: Daarom moeten we je danken, elk jaar weer en in feite elke dag weer. Ook al vind je het normaal en gewoon wat je doet: zoals de vuurtoren die z’n werk doet en daaraan zo gewend is. Geen dankwoord verwacht omdat die gewoon z’n taak doet, vanuit het hart, vanuit het hoofd. We nemen dat niet als verworven. Iedereen, wij, het beleid, … gewoon iedereen heeft de plicht er even bij stil te staan en je te danken. Vrijwilliger, je bent ook dat baken van zekerheid omdat je bereid bent om samen te werken, goed te doen voor mens, natuur, erfgoed, milieu. Immer weer. Je helpt mensen op weg, vangt een vluchteling op, helpt hen door papieren heen, ruimt met hen puin. Als de eeuwig brandende vlam die elke tegenstand, storm, zelfs ,windkracht 12 doorstaat, na een tegenslag weer opveert om gewoon verder te doen. Daarom, dank je wel vrijwilliger. Nederig en uit de grond van ons hart!

Eind maart was er eeen mondeling akkoord …. maar nu is het zover!

“De Vlaamse regering heeft op voorstel van Minister Bart Somers de goedkeuring gegeven aan Vluchtelingenwerk Vlaanderen voor 5 regionale steunpunten voor vrijwilligers voor mensen op de vlucht uit te bouwen. “ Concreet betekent dit dat het Limburgs Platform voor mensen op de Vlucht eindelijk ook een coördinator krijgt!

We zijn ontzettend blij dat Orhan Kilic  maandag 16 mei kon starten. Orhan is al jarenlang vrijwilliger met “ mensen op de vlucht” dus een goeie ervaringsdeskundige!!
Maandag tot donderdag is hij actief in Limburg, op vrijdag wordt hij in Brussel verwacht. Op vrijdag zal er dus geen permanentie zijn.

Sinds enkele dagen is Orhan Kilic – de nieuw aangestelde coördinator voor het Limburgs Platform voor Mensen op de Vlucht, en dit i.s.m Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Als werkkracht zal hij ten dienste staan voor alle vrijwilligers van het LPV. Deze functie komt zeker niet te vroeg want het LPV is sinds 2015 enorm gegroeid en beschikt over veel vrijwilligers die mensen op de Vlucht ondersteunen. Sinds de Oekraine-oorlog komen er opnieuw veel vluchtelingen, maar er is ook een grote golf van solidariteit met nieuwe initiatieven en vrijwilligers. Opnieuw neemt het LPV haar verantwoordelijkheid en staat 200% klaar om te helpen waar nodig.


20 juni 2021 WereldVLuchtelingendag !
20 juni 2021!  Het Limburgs Platform voor mensen op de Vlucht  blaast 25 kaarsjes uit ,net zoals het Genks Comité Vluchtelingen.
We mogen fier zijn op de weg die we samen afgelegd hebben met duizenden mensen om een nieuwe  thuis te creëren in onze Gastvrije Provincie Limburg.  Neem even tijd en kijk en luister naar het verhaal van het Limburgs Platform voor mensen op de VLucht en  mensen die het  woord nemen en vertellen wat vrijwilligers van het LPV en de partnerorganisaties voor hun hebben betekend.
Dank je wel aan iedereen die samen – een stukje van het levenspad van mensen op de vlucht mee gewandeld hebben! #StepWithRefugees.

*****************************************************************************

Deze website is een initiatief van het Limburgs Platform voor mensen op de Vlucht vzw (kortweg het LPV).

Wat is het LPV?

Vzw Limburgs Platform voor mensen op  de Vlucht is een netwerk van vrijwilligers, comité’s, organisaties en personen die zich inzetten voor “Mensen op de Vlucht” in Limburg.

 • In september 2020 ontving het LPV  van Welzijnszorg de ‘Prijs Armoede Uitsluiten’. Via  deze prijs wil Welzijnszorg initiatieven en organisaties bekronen die het wij-zij-denken doorbreken.  Projecten die armoede aanpakken. Over de grenzen van levensbeschouwing, nationaliteit, afkomst en culturen heen. Vanuit een open, leergierige houding de brug slaan tussen mensen in Vlaanderen en/of Brussel.
 • Op 13 december  2020 werd het LPV genomineerd voor één van de Diversiteitsawards  van de Limburgse Integratie Raad.  Deze erkenning is weer een pluim voor alle vrijwilligers in Limburg!

Wat is de missie van het LPV?

 • Het LPV ijvert voor een menswaardige opvang en begeleiding van vluchtelingen(met en zonder wettig verblijf), waarbij de menselijke waardigheid en de mensenrechten ten volle gerespecteerd worden. Daartoe werkt het LPV op lokaal en provinciaal niveau aan initiatieven om de juridische, sociale, medische, … dienstverlening te optimaliseren.
 • Het LPV wil werken aan knelpunten die een menswaardig vluchtelingenbeleid verhinderen en wil samen zoeken naar strategieën om deze knelpunten aan te pakken.
 • Het LPV wil ook de bevolking sensibiliseren en de vluchtelingenthematiek bespreekbaar maken. Bovendien wijst het LPV op het belang van correcte, objectieve én volledige informatie in de media, wars van sensatie en suggestie.

Het LPV werkt jaarlijks mee aan ’Wereldvluchtelingendag 20 juni’ om al deze missiepunten extra in de verf te zetten.

Wie is het LPV? (klik op elk comité voor meer info)

 • Gastvrij Diepenbeek – website, Marita Machiels, tel: 011/32 28 29/Lieve Missotten, tel: 0465/09 33 13
 • Gastvrij Hasselt, lieve Bos, tel: 0486/34 20 02
 • Gastvrij Sint-Truiden, Liesbeth Staelen, tel: 011/69 47 80
 • Gastama-Tongeren, Ivo Cauberghe, tel: 0477/20 87 92
 • Genks Comité Vluchtelingen, genkscomitevluchtelingen@gmail.com of 0470/900301
 • Kompaz Zonhoven ‘maatjesproject, Dannie Vanwerde, kompas@zonhoven.be
 • Maatjesproject Houthalen-Helchteren: Laura Swinnen 011/49.22.71
 • Maatjesproject Lanaken: Info@lanaken.be 089/73.03.60
 • Maatjesproject Maaseik: dienst diversiteit Maaseik
 • ORBIT-Limburg, Serge Casiers, 0476/ 29 95 07
 • Verenigde Protestantse Kerk-Hasselt, Lianne de oude, tel: 0486/22 60 81

   

Team dagelijkse werking van het LPV: Linda Delva, Linda Langenaeken, Serge Casier en Lieve Missotten. Contact: info@limburggastvrij.be of 0468/35 75 38

 • Ook nieuwe lokale vrijwilligers of vrijwilligersgroepen kunnen aansluiten!

Wat doen de  lokale groepen?

 • Ze bekommeren zich om de concrete problemen en noden van de vluchtelingen.
 • Zij bieden de vluchtelingen informatieve, juridische, administratieve, psychologische, pedagogische en materiële ondersteuning.
 • Ze bieden allerlei activiteiten en projecten aan zoals een ombudsdienst, extra taallessen en schoolbegeleiding, werk en opleiding zoeken, helpen bij huisvestings-problemen, jeugdwerking, sociale contacten uitbouwen via huisbezoeken, ontmoetingsmomenten, uitstappen enz.…

Hierbij staat de zelfredzaamheid en de integratie van de vluchtelingen centraal!